Het ontstaan van onze vereniging “Progym”

Onze vereniging is ontstaan door een fusie met  gymvereniging excelsior. Aan het einde van de jaren 60 ging het niet goed met gymvereniging SSS, Van de geweldige dames en heren ploeg was bijna niets meer over. Verschillende oorzaken waren hiervoor aan te wijzen, studies, werk of vertrek naar elders. Grote terug gang van leden in alle groepen, wat in hield minder inkomsten, door minder ontvangsten van contributie. De lasten van huur en lonen van trainers werd geleidelijk aan duurder. ’n Optie om de contributie te verhogen leek niet de oplossing daar we bang waren dat ons dat leden zou kosten. Uiteindelijk kwam de vereniging in ’n echte financiële crisis, en stapte het bestuur naar de gemeente, om hulp. Maar de gemeente was op dat moment niet erg toeschietelijk, immers als ons meer subsidie zou worden gegeven stonden weldra meer verenigingen op de stoep van het gemeentehuis. Nogmaals een verzoek ingediend bij de gemeente, deze kwam toen met ’n voorstel om de twee gymverenigingen: Excelsior uit Grootebroek en S.S.S uit Lutjebroek te laten opgaan in een nieuwe gymvereniging. Inmiddels had Excelsior van de gemeente ’n zelfde voorstel gekregen. Dat was niet zomaar wat, vele vergaderingen gingen door beide verenigingen apart hier aan vooraf. Uiteindelijk zijn toch beide besturen om tafel gaan zitten. Het was ook niet zomaar wat, je zit met twee verenigingen die samen 1 sterke vereniging moet gaan worden. Na ruim een jaar praten kreeg de fusie dan toch z’n beslag.

Toen kwam de vraag hoe gaat de nieuwe gymvereniging heten? Beide verenigingen hadden zo hun eigen idee hier over, Excelsior vond dat het hun naam moest blijven want zij hadden geen financiële problemen. S.S.S dacht hier natuurlijk anders over, zij vonden omdat hun vereniging het langst bestond (op dat moment 40 jaar) dat zij er meer  recht op hadden. Maar toen was er iemand rond die tafel die voorstelde om de vereniging PROGYM te gaan noemen. Wat staat voor, wij zijn VOOR GYM.

De lessen zouden gaan plaats vinden in de gymzaal in de Horn en in de Raadhuislaan, deze laatste is al heel wat jaren geleden onder de sloophamer gekomen. Maar de gymzaal in de Horn wordt nog steeds door onze vereniging gebruikt. We zijn nu een recreatieve gymvereniging, geen keurploeg en wedstrijden meer, maar daarnaast is gekomen, aerobic, pilatus, combitraining en peutergym. In 2010 hebben wij ons 40 jarig jubileum gevierd met een optreden van onze jeugdleden en een feestavond. Wij hopen nog vele jaren op een plezierige en laagdrempelige manier gymles te kunnen geven.